maanantai 4. heinäkuuta 2011

Imutyhjennettävän septijärjestelmän rakentaminen, osa 3. WC -istuin

Imutyhjennettävän septin rakentamisen kolmas osa käsittelee itse wc-istuimen asennusta sekä koko projektin viimeistelyä. Projektin aikaisempia vaiheita käsittelevät osat löytyvät täältä ja täältä.

Ku septitankki ja imupuolen letku, sekä huohotusletku suodattimineen on saatu paikoilleen, on jäljellä vielä itse pöntön paikoilleen sijoittaminen sekä huuhteluveden johtamiseen tarvittavien letkujen veto. Kuten aikaisemmin on jo todettu, Avance 245:ssä on oiva paikka wc -istuimelle kabinetin ja keulapiikin välissä. Tämän tilan kautta on jo aikaisemmissa osissa vedetty muutamia letkuja, jotka onnistuin verhoamaan mielestäni varsin onnistuneesti piiloon. Mutta asiaan:

Wc -istuin on siis Bilteman valikoimasta. Valinta perustui varsin pitkälle hintaan, joka oli noin puolet muiden valmistajien malleista. Ajattelin ettei noissa nyt niin suuria eroja voi olla. Kuinka väärässä sitä ihminen voikaan olla. Jos näillä tiedoilla tekisin nyt pönttövalintaa, valitsisin toisin. Mutta ostettu mikä ostettu ja asentaessahan voi aina virittää. Ja tässä tapauksessa pitikin virittää aika tavalla.

Ensimmäisenä pitää tietenkin sovittaa pönttöä kokonaisuudessaan paikalleen, että saa oikean asennuskohdan selville. Tilaa ei ole ruhtinaallisesti, joten istuin kannattaa asettaa kokolailla keskelle käytettävissäolevaa tilaa, jotta hartiat mahtuvat seinien väliin. On kuitenkin pidettävä myös huolta, että pumppu ei mene liian lähelle seinää, jotta pöntön pystyy vielä huuhtelemaankin. Pumpun voi muuten asentaa joko istuimen vasemmalle- tai oikealle puolelle, mielestäni vasen on tässä tapauksessa parempi letkujen reitittämisen kannalta. Ja koska katto on aika matalalla, (tai minun pääni korkealla) pyrin asentamaan pöntön niin matalalle kuin mahdollista jättämällä kaikki levyt pois istuimen alta ja asentamalla istuimen suoraan kiinni veneen runkoon. Istuin kannattaa myös laittaa niin kauas takaseinästä, että kansi mahtuu kunnolla aukeamaan.

Kun asennuskohta on selvillä, on aika pistää pönttö palasiksi ja titrailla istuimen jalka kohdalleen. Tässä tapauksessa jalka tulee aivan rungon kotelon etureunaan. Jalka on pakko asentaa muutaman millin verran vinoon että kaikki ruuvit saa ruuvattua runkoon kiinni, mutta tämä parin asteen vinous ei lopputulosta huononna.

Istuimen jalka kiinnitettynä.

Tässä kohdassa tuli vastaan ensimmäinen suunnittelun kukkanen Bilteman mallista. Posliiniosan kiinnittämiseen käytettävät neljä pulttia tulee kiinnittää alapuolelta ennen istuimen jalan kiinniruuvausta .Ja pulttien paikalleen kiristäminen on hankalahkoa.

Samassa kuvassa näkyy huuhteluveden ottoletku. Tätä letkua pitkin tulee siis merestä vettä pumpun kautta pönttöön kun käsipumpulla pumpataan. Tonen pää on loogisesti kiinni pohjan läpiviennissä ja toinen pää on kiinni pöntön pumpussa. Letkun varsinainen taika on kuitenkin "joutsenenkaulaventtiili", jonka tarkoituksena on estää koko veneen täyttyminen vedellä lappoilmiön vuoksi. Venttiilissä on pieni reikä, jonka kautta letkuun pääsee hieman ilmaa. Tämä ilmakupla letkun korkeimmassa kohdassa katkaisee lappoilmiön.

Joutsenenkaulaventtiili tulee asentaa vesirajan yläpuolelle.

Seuraavaksi mitataan kohta reiälle, jonka kautta vedetään poistoletku pumpulta septitankkiin. Tämä tapahtuu silmämääräisesti asettamalla pumppu paikalleen ja katsomalla mistä kohdasta letku näppärästi saadaan menemään laipion sisään. Itse tein juuri letkun kokoisen reiän, joka osoittautui hieman naftiksi. Mutta koska reiän suurentaminen jälkikäteen on aika hankalaa, sai täsmäkokoinen reikä kelvata. Mutta suosittelen jättämään pari milliä ylimääräistä tilaa, se helpottaa letkujen vetämistä ja joskus tulevaisuudessa vaihtamista huomattavasti. Jos letkun ulkohalkaisija on 58mm, niin about 62-65mm reikkä voisi olla aika passeli. Laipio on kuitenkin aika paksu, joten ylimääräinen tila ei haittaa.

Kuvakulma vääristää hieman reiän paikkaa.

Tässä kuvassa näkyy Biltema -huussin toinen suunnittelun helmi. Pumpun runkoon kiinnittämiseen käytetyt ruuvinreiät ovat niin lähellä poistoputken kulmaa, ettei ruuvimeisseliä saa kantaan suoraan ylhäältäpäin. Myös harmaa pumppaussuunnan valintavipu on ruuvauksen tiellä, eikä sitä voi irroittaa. Nämä seikat tekevät myöhemmin tehtävästä pumpun kiinniruuvaamisesta helvettiä. Tämä kun yhdistetään Bilteman tinaruuveihin, joiden kannat hajoavat lähes peukalonkynnellä, on kiroilua luvassa. Jouduin vaihtamaan neljästä ruuvista kolme uusiin. Sivumennen sanoen, myöskään rungon kiinnitysruuvit eivät kuulu asennuspakettiin. Ja kuvassanäkyvät prikat ovat pakolliset, sillä rungon asennusreiät ovat niin ruuret että ruuvien kannat holahtavat niistä läpi.

Kun letkuja varten tarvittavat reiät on porailtu, on aika viritellä letkut paikoilleen.

Kokonaiskuva letkusavotasta.

Alkuperäinen kemialliselle tehty asennuslevy jää tukemaan rakennetta.

Koska esteettisyys on tärkeää, rakentelin vanerista levyn jolla piilotin ruman istuimen jalkaosan. Toki samalla tein huoltamisesta hankalampaa, mutta hei, toivottavasti aikaa kuluu huoltamiseen vähemmän kun vessan katselemiseen.


Letkujen piilotus.

Jos tällaisen levyn päättää askarrella, kannattaa siihen tehdä reilusti suuremmat reiät kuin mitä minimimitat antaisivat olettaa. Eli puoli senttiä pelivaraa helpottaa asennusta taas muutamalla tunnilla ja säästää ympäristöä kiroilulta. Itse suurensin reikiä myöhemmin lisää, koska asiat voi tehdä kahdella tavalla: Kunnolla tai uudestaan.Myös takaseinään tulee tehdä reikä huuhteluvesiletkulle, joka siis tulee pumpulta istuimen takaosaan. Kuvasta puuttuu vielä pienempi reikä josta huuhteluvesiletku kulkee pumpulta takaseinän taakse.


Kuvassa näkyy myös suurennettu pumpun kolo.

Projektin loppu alkaa häämöttää. Seuraavaksi vuorossa on pumpun ja pöntön kiinnittäminen takaisin istuimen runko-osaan. Itse totesin että on helpompi laittaa ensin letkut kiinni pumppuun ja vasta sitten pumppu kiinni runkoon, mutta jokainen tekee miten parhaaksi näkee. Itse istuin asettui paikalleen yllättävän kivuttomasti.


"Putkiremonttivaihe" on valmis.

Vielä pitää haukkua istuinrenkaan ja kannen kiinnitys. Joko kiinnityksen suunnittelija on ollut todella kovassa kännissä, minä sain väärät osat, tai minä en vain ymmärrä ruotsalaista logiikkaa. Oli syy mikä tahansa, vietin aikaani yli tunnin muotoilemalla istuinrenkaan kiinnitykseen käytettävät tapit uusiksi puukolla, viilalla ja hiekkapaperilla ennenkuin sain osat edes suunnilleen niille tarkoitettuihin koloihin. Ja lopputulos on edelleen hieman heiluva istuinrengas. Vielä kun mukaan liitetään olemattomat asennusohjeet, voin lämpimästi suositella sijoittamaan toisen satasen Jabscon tai muun vastaavan valmistamaan istuimeen.

Luulitte kai, että tämä olisi jo valmis? Ei.

Vielä on jäljellä kaakelointi. Pitäähän vessassa olla klinkkerilattia, eihän se muuten ole vessa ensinkään! Täman työvaiheen suoritti rakas vaimoni, joka kiinnitti mosaiikkikaakelit kiinni vanerilevyyn asennussilikonilla. Silikonilla, koska se on joustavampaa kuin varsinainen kaakeliliima, ja toisekseen silikonia sattui olemaan valmiiksi veneellä.

Uutuuttaan kiiltävä kaakelointi saumausta vaille valmis.

Saumaus suoritetaan tavalliseen tapaan, saumauslaastilla. Koska ympärillä on puuta, olisi hyvä suojata/rajata saumauksen ulkopuolelle jäävä alue esimerkiksi maalarinteipillä, koska tämä helpottaa loppusiivousta aika tavalla. Itse en näin älynnyt tehdä, ja lopputuloksena on saumauslaastin rippeitä puun syykuvioissa. No, aika hyvin laasti irtosi sienellä hinkkaamalla.

Valmis!

Sanokaa mitä sanotte, mutta minusta tästä tuli hieno!

2 kommenttia:

  1. Näin parin vuoden jälkeen kun löysin sivusi niin hieno siitä tuli.. Onko istuin nyt toiminut ja pysynyt paikallaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, penkki on pysynyt paikallaan oikein mallikkaasti. Edelleen aavistuksen harmittaa säästäminen istuimessa kun ei se Jabsco tai vastaava merkkipönttö olisi kuitenkaan niin kallis ollut. Vaikka on tuokin asiansa ajanut. Pariin otteeseen olen voidellut pumpun kumiosia lorauttamalla rypsiöljyä pönttöön ja pumppaamalla kunnes vinkuna häviää. :)

      Poista